Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 3 common:people_all_forms

Звіт директора школи Мосійчук Л.М. про підсумки роботи за 2019-2020 н.р.

Date: 22 серпня 2020 о 15:39, Refreshed 22 серпня 2020 о 16:26
74 view

Робота школи в 2019-2020 н.р. була спрямована на виконання Загальної декларації прав людини, Декларації прав дитини, Конвенції ООН про права дитини, Національної доктрини розвитку освіти.

Робота школи в 2019-2020 н.р. була спрямована на виконання Загальної декларації прав людини, Декларації прав дитини, Конвенції ООН про права дитини, Національної доктрини розвитку освіти. Середня школа №10 м. Самбора Львівської області здійснювала свою діяльність відповідно до Конституції України, чинного законодавства, зокрема Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», Положення про середній загальноосвітній заклад, Статуту СШ №10 м. Самбора та інших нормативних документів. Академічна місія школи: у школі здоров’я – щаслива особистість. Її здійснювали 60 педагогічних працівників. У 2019- 2020 н.р. у школі навчалося 770 учнів, із них 318 -  у 1-4 класах, 382 учні -  у 5-9 класах, 70 – у 10-11 класах.

Дирекція школи у 2019-2020 н.р. всю діяльність скеровувала на контроль за станом освітнього процесу згідно з річним планом роботи школи, на підвищення фахово-методичного рівня педагогів, створення безпечних умов для навчання та праці всіх учасників освітнього процесу, упровадження технологій дистанційного навчання. Управлінська діяльність дирекції школи була спрямована на виконання таких завдань: здобуття учнями якісної освіти; формування життєво важливих компетентностей; збереження та зміцнення здоров’я школярів; підвищення професійного рівня педагогів; зміцнення матеріально-технічної бази школи. Освітній процес учнів 1-4 кл., 5-9 кл, 10-11 кл. організовувався відповідно до Освітньої програми середньої школи №. 10 м. Самбора Львівської області, Плану роботи школи на 2019-2020 н.р., які складені з урахуванням основних вимог Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту». Про ефективність прийнятих управлінських рішень та їх дієвість свідчать результати роботи школи:

  • спостерігалося поступове підвищення якості освітнього процесу (3 учнів 9 класів отримали свідоцтво з відзнакою, 5 учнів 11 класу нагороджені золотою медаллю «За високі досягнення у навчанні», 2 – срібною медаллю «За досягнення в навчанні»).
  • постійно зростав кваліфікаційний рівень педагогів, що підтверджується рішеннями атестаційних комісій І та ІІ рівнів; Атестація педагогів у школі проводилася згідно з Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом Міністерства освіти та науки України від 06.10.2010р. № 930. В атестаційний період відповідно до графіка проведення атестації вивчалися системи, досвід роботи вчителів, проводилися співбесіди з педагогами з питань самоосвітньої діяльності, вивчалася документація педпрацівників, їх рейтинг серед колег, учнів та батьків. На засіданнях методичних об’єднань заслуховувалися творчі звіти вчителів. Атестація проводилася в умовах демократичності, відкритості і гласності. Усі рішення атестаційної комісії І рівня СШ№10 м. Самбора щодо присвоєння або підтвердження вищої кваліфікаційної категорії та педагогічних звань вчителям школи були підтверджені атестаційною комісією ІІ рівня відділу освіти виконкому Самбірської міської ради. У 2019-2020 н. р. було атестовано 13 педагогічних працівників. За результатами атестації присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» 2 педагогам, підтверджено кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» 7 педагогам, підтверджено кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії» 4 педагогам, 1 вчителю присвоєно педагогічне звання «старший учитель», 1 вчителю підтверджено педагогічне звання «учитель-методист», 4 – підтверджено педагогічне звання «старший учитель».
  • школа була осередком підготовки вчительської спільноти м. Самбора до роботи в новій українській школі. Відповідно до наказу МОН № 252 від 19.03.2018 року вчитель початкових класів Куличок О.Я. була обрана регіональним тренером для підвищення кваліфікації педагогічних працівників, які навчатимуть учнів других класів у 2019/2020 навчальних роках відповідно до Концепції «Нова українська школа». Відповідно до запланованих сесій вона знайомила учителів усього міста з новими методами та формами роботи. Мистецтво сторітелінгу, інтегровані методи навчання, освітня кінезіологія, педагогіка партнерства, уміння співпрацювати з батьками, інклюзія в сучасній освіті, арт-терапія з учнями молодших класів, конструктор Lego як інструмент навчання, ранкові зустрічі, уроки на свіжому повітрі – ось такі теми опрацьовували освітяни, щоб з нового навчального року освітня реформа була реалізована. Учителі початкових класів підвищували свою кваліфікацію не лише на очних сесіях, а й навчались дистанційно. Інтерактивна онлайн-освіта на платформі EdEra, Prometheus, Всеосвіта – допомагала вчителям не лише підвищити свій професійний рівень, але й стимулювати учнів до правильного використання медіаресурсів.
  • незважаючи на недостатність фінансування, зміцнилася матеріально-технічна база школи, зокрема одержано три інтерактивні дошки, дидактичний та наочний матеріал, набори цеглинок Lego, 93 парти для перших класів, зроблено поточний ремонт усіх шкільних приміщень, придбано нові меблі в обідню залу (сучасні стільці та столи, обладнано комп’ютерною технікою кабінет інформатики).
  • з місцевого бюджету за сприяння директора було виділено кошти на придбання сучасної мультимедійної техніки для кабінетів початкових класів.
  • упроваджено різні форми навчання: педагогічний патронаж; навчання в інклюзивному класі; екстернат.
  • школа брала участь та виграла  в конкурсі проєктів місцевих ініціатив (проєкт «Капітальний ремонт приміщень СШ № 10 по вул. Стуса, 8»). Роботи з реалізації проєкту, а саме: капітальний ремонт двох туалетних приміщень, перебувають на стадії завершення.
  • під час запровадження карантинних заходів у короткий термін педагогічні працівники навчилися використовувати такі технології дистанційногог навчання: ZOOM,  Viber, Skype, Google –clasroom,  «На Урок», Google форми. Для здійснення обміну навчальними матеріалами між учасниками освітнього процесу під час вимушеного навчання на відстані у зв’язку із впровадженням карантину на території України учителі школи застосовували різні пристрої та інструменти, зокрема мобільні телефони, за допомогою яких організовували спільноти в соціальних мережах, мобільних додатках. Навчальні матеріали надсилати електронною поштою, через створені групи у Viber. Використовували закриту освітню соцмережу - ClassDojo, розроблену британськими вчителями та IT-технологами, яка має високий ступінь захисту особистих даних. Вона пристосована для стаціонарних ПК, ноутбуків, планшетів і мобільних телефонів. Принцип роботи простий і зручний: вчителі реєструвалися на платформі, створювали свій «Клас», додавали учнів до створеного «Класу». Учні приєднувалися до «Класу» де могли не лише отримувати навчальні матеріали, але й здійснювали зворотний зв’язок – надсилали та прикріплювали на стіну «Класу» виконані роботи, записані відео. За допомогою цього ресурсу вчителі не лише навчали, але й проводили формувальне оцінювання (монстрики-емоджі змінювали свій настрій відповідно до позначок вчителя). Ще один великий плюс — до цієї системи за запрошенням через лінк вчителі приєднували батьків, які могли бачити та спостерігати в «Класі» за результатами навчання лише свою дитину, а також моніторити стрічку із завданнями й коментарями від усіх. Blogger - ще один зручний ресурс який використовували вчителі для роботи під час дистанційного навчання. Учителі реєструвалися на цій платформі. У потоці створювали розділи, відповідно до навчальних предметів. Наповнювали сторінки навчальними  матеріалами та скидали посилання на платформу учням. Відповідно до навчальних цілей педагоги завантажували у потік власні навчальні відео, лінки для переходу на відповідний навчальний ресурс, діагностичні матеріали. Для розвитку практичних навичок, перевірки рівня сформованості набутих знань учителі використовували такі інтернет – ресурси: платформа  онлайн – освіти «На Урок», «Всеосвіта», learningapps.org. Це системи готових вправ з різних предметів, та ще й з можливістю автоматичної перевірки. Також вчителі створювали свої вправи за допомогою цієї платформи.  Щоб забезпечити спілкування між дітьми, батьками учнів, педагогами та адміністрацією використовувалися Zoom-конференції, Zoom-наради.
  • адміністрація школи вивчила стан викладання та якість знань учнів 2-4 класів з  української мови; учнів 5-9 класів – з трудового навчання, учнів 7-11 класу з хімії. Систематично здійснювався контроль за веденням шкільної документації: класних журналів, журналів ГПД, особових справ, зошитів, журналів індивідуального навчання, додаткових занять і консультацій, журналів гуртків. У кінці кожного семестру за станом виконання навчальних програм.
  • наскрізною лінією в реалізації проєкту «Нова українська школа» була міжпредметна інтеграція та формування предметних  компетентностей. Учителі максимально враховували здібності учнів, їх потреби, інтереси, на практиці реалізуючи принцип дитиноцентризму. Зросла частка командної, групової, пошукової, проєктної діяльності у навчальному процесі. Урізноманітнено варіанти організації учнів. Крім класичних, використовувалися новітні мобільні робочі місця, які легко трансформувалися для групової роботи.
  • для першокласників було створено належні умови для навчання. Отримано 90 комплектів учнівських одномісних столів і стільців, 2 проектори, інтерактивну дошку, демонстраційні матеріали, 3 набори моделей геометричних фігур, 3 набори грошових знаків, мікроскоп, терези з набором важків. Організовано інклюзивне навчання для учениці (з особливими потребами) 1 класу Качмар Юлії, та індивідуальну форму  навчання для учня 3 класу Якиміва Андрія.
  • у школі пройшли курси підвищення кваліфікації всі вчителі, які викладають  у початкових класах. Крім того, наші педагоги були учасниками тематичних онлайн-курсів, тренінгів, квестів.
  • протягом навчального року  учні школи взяли активну участь у І, ІІ та ІІІ етапах Всеукраїнської учнівської олімпіади з базових дисциплін. Відповідно до  наказів відділу освіти виконавчого комітету Самбірської міської ради команда школи зайняла І місце з української мови та літератури, хімії, ІІ – з інформатики, християнської етики, ІІІ – з астрономії, біології, історії, фізики, ІV – з математики, інформаційних технологій.
  • методична робота у школі  здійснювалася згідно із законодавчими, нормативно – правовими документами про школу та Положенням про методичну роботу. У школі в 2019-2020 н.р. діяв методичний кабінет, інформаційно-аналітичний центр навчально-виховної роботи з докладним банком інформації, який оптимально охоплює дані про діяльність педагогічного та учнівського колективів. Педколектив школи в 2019-2020 навчальному році працював над такою методичною проблемою: «Підвищення педагогічної майстерності вчителів – ефективний засіб удосконалення навчально-виховного процесу». Методична робота мала системний характер: значна увага приділялася проведенню нестандартних уроків, упровадженню інноваційних технологій. Проведено аналіз та вивчення системи, досвіду роботи вчителів, що атестувалися в 2019–2020 н.р., визначено перспективи розвитку. З метою якісної та ефективної організації колективної та індивідуальної методичної роботи з педагогічними кадрами в школі працювали такі методичні структури: методична рада (голова Вішко Р.Є.) та 7 методичних об’єднань учителів. Усі засідання методичних об’єднань мали відповідну структуру, де обговорювали та аналізували результати освітньої роботи; динаміку зростання (спаду) успішності учнів; результати контрольних робіт, державної підсумкової атестації, ЗНО; діяльність членів методичних об’єднань щодо розвитку творчого потенціалу учнів, залучення їх до різних видів позаурочної діяльності; аналіз стану викладання предметів; стан виконання навчальних планів і програм; інновації, їх ефективність; стан реалізації принципу єдності навчання, виховання і розвитку особистості; результати співпраці вчителів початкових класів та вихователів ГПД з метою підвищення якості навчально-виховного процесу; роботу факультативів, гуртків; стан ведення педпрацівниками ділової документації; стан позакласної роботи вчителів із предметів; систему та результативність підвищення професійного рівня вчителів; результати участі учнів в олімпіадах, конкурсах; наліз роботи за рік та перспективне планування. Широко впроваджувалися  нетрадиційні форми проведення засідань методичної ради та методичних об’єднань: онлайн-конференції, круглі столи, семінари – тренінги, методичні аукціони, творчі звіти, педагогічні ярмарки, педагогічні читання  тощо. Така організація роботи методичних об’єднань позитивно впливала на  якість освітнього процесу та діяльність педпрацівників. Було здійснено апробацію технологій дистанційного навчання (учителями Куличок О.Я., Яворською Х.Р., Околович С.В., Демковським І.І., Квасницею О.Я., Левінським Р.І., Дюком Б.І.), здоров’язбережувальних методик (учителями Липак Н.Л., Войтович В.Г., Нестерівською І.С., Сухонос В.С., Пелипець Н.М., Хмелівською С.П.,  Рівняк І.З., Попик Г.В., Ільців Г.І., Федицькою О.Б.); проєктної  технології (учителями Білас Г.М.,  Городиською О.Д., Гірняк Н.М., Размус М.К.).
  • протягом 2019-2020 н. р. виховна робота здійснювалась відповідно до Плану роботи середньої школи №10 м. Самбора Львівської області на 2019-2020 н.р., планів МО класних керівників, керівників гуртків, практичного психолога, соціального педагога, педагога-організатора. В основу планування покладено гармонізацію та гуманізацію стосунків між учнями і педагогами, школою і родиною. Виховною проблемою, над якою працював педагогічний колектив школи, було виховання бережливого ставлення до свого здоров’я як найвищої соціальної цінності особистості. Пріоритетним виховним завданням школи було впровадження здоров’язбережувальних технологій, виховання орієнтації на здоровий спосіб життя. Команди школи брали активну участь у міських спортивних змаганнях, де показали високі результати: ІІ місце у змаганнях з волейболу серед дівчат (листопад 2019 р.), ІІ місце у футбольному турнірі «Шкіряний м’яч» для учнів 5 та 6 класів (вересень 2019р.).

Одним із пріоритетних напрямків було правове виховання учнів. З 14 до 18 жовтня 2019р. у школі пройшов Європейський тиждень місцевої демократії. Під час цього Тижня проведено загальношкільну радіолінійку (педагог-організатор Чухрай Н.Б.); євроквест «Подорож країнами Європи» (кер. євроклубу Городиська О.Д.); виховна година на тему «Україна - європейська держава» (кл. кер. 9-А класу Варивода Н.М..); конференція «Мова як частина європейської політики» для учнів 10-11 класів (учителі Размус М.К., Яворська Х.Р.) З 09 по 13 грудня у школі пройшов Всеукраїнський тиждень права. Учні 10 класу взяли участь у інтелектуально-розважальному конкурсі «Правничі ігри», який відбувся 12 грудня 2019 року у Самбірській гімназії (керівник шкільної команди вчитель правознавства Левінський Р.І.). 10 грудня 2019 року практичним психологом Томашик М.М. було проведено казково-правову вікторину «Конвенція про права дитини» для учнів 4-А класу, під час якої учні розглянули конкретні ситуації порушення прав дитини на прикладі літературних героїв.

Активну участь учні школи брали у міських та шкільних етапах Всеукраїнських конкурсів. Найбільше конкурсів було присвячено рідній мові. У грудні 2019р. учні школи взяли участь у ІІ етапі XХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. І місце присуджено учениці 3-Б класу Буці Софії (учитель Хмелівська С.П.), учневі 10 класу Хробакові Олегу( учитель Вішко Р.Є.), ІІ місце – учневі 8–А класу Гаді Даніелю ( учитель Размус М.К.), учневі 11 класу Секелику Ігорю (учитель Мосійчук Л.М.), ІІІ місце учениці 9-Б класу Зозуляк Олені (учитель Адамовська О.В.). У міському етапі Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської молоді імені Тараса Шевченка учні школи посіли такі місця: І місце– учениця 5-Б класу Роман Лілія (учитель Куприч Л.К.); ІІ місце – учениця 9-Б класу (учитель Размус М.К.); ІІІ місце – учениця 7–Б класу Марканич Юлія (учитель Адамовська О.В.).

Учні школи взяли активну участь у конкурсах патріотичного спрямування, туристсько-краєзнавчої тематики. У міському етапі Всеукраїнської краєзнавчої акції учнівської молоді «Українська революція: 100 років надії і боротьби» визнано призером та присуджено ІІІ місце учневі 10 класу Купричу Любомирові (керівник Яворська Х.Р.). 11 березня 2020 року в приміщенні СШ №1 імені Т.Г. Шевченка відбулася зустріч міського учнівського парламенту, присвячена вшануванню пам’яті Т. Г. Шевченка. Тема «Хто для мене Шевченко?» Учні нашої школи декламували уривки з віршів поета, виконували та обговорювали цікаві завдання щодо життя і творчості Великого Кобзаря.

Протягом 2019-2020 н.р. у школі проведено благодійні акції «Назустріч мрії», «Солодкий подарунок для нашого захисника», «Поділися святом із ближнім».

З метою зайнятості учнів в позаурочний час та змістовного проведення дозвілля у школі працювали гуртки: військово-патріотичного та фізичного виховання юнаків, «Музичний калейдоскоп» «Умілі руки». Гуртківці брали активну участь в житті школи, у міських конкурсах, виставках дитячих робіт.

У школі діяла соціально-психологічна служба. Соціальний педагог та практичний психолог брали участь у реалізації державних, національних та регіональних програм. Головними завданнями роботи практичного психолога Томашик М.М. та соціального педагога Хащівської О.Б. у 2019-2020 н. р.були такі: психологічна діагностика учнів 4-х класів з метою виявлення рівня готовності до переходу з початкової школи в середню; формування в дітей та учнів мотивації, орієнтованої на зміст, а не форму навчання, зниження рівня тривожності для адаптації до умов навчального закладу, організація емоційної підготовки педагогами-предметниками молодших школярів та створення  сприятливих умов для переходу з початкової школи до середньої; психологічний супровід «соціальних сиріт»;  соціально-психологічне забезпечення пошуку обдарованих дітей та розвиток їх творчих здібностей; профілактика та попередження правопорушень, дитячої бездоглядності, насильства, поганих звичок, ВІЛ/Сніду. Психологічною службою здійснювався соціально-психологічний супровід дітей «групи ризику» через діагностичний, корекційно-розвивальний, просвітницько-профілактичний напрямки. Велося постійне спостереження за відвідуванням навчальних занять учнями даної категорії, а також за їх поведінкою на перервах та в позаурочний час. Соціальний педагог та практичний психолог систематично відвідували протягом навчального року таких учнів вдома, вели бесіди з батьками чи особами, що їх заміняють. Практичний психолог Томашик М.М. надавала  навчально-методичні рекомендації педпрацівникам, батькам, учням з таких проблем: рекомендації із профілактики булінгу, дезадаптації молодших школярів; рекомендації в роботі з гіперактивними учнями; рекомендації в роботі з учнями з девіантною поведінкою; стресові ситуації в педагогічній роботі та рекомендації щодо  їх подолання;  психологічні рекомендації щодо роботи зі стилями навчання; рекомендації при вихованні гіперактивної дитини; рекомендації при виборі майбутньої професії, рекомендації по роботі з дітьми з особливими освітніми потребами; рекомедації щодо психологічної підтримки учнів та їх батьків в період дистанційного навчання.

 

Comments:
Only authorized users can leave comments.